Lærlingenes hus: Lærlinge skal vise det bedste de kan

2017-11-06

Bornholm får snart en ny, lille seværdighed. Og det er udelukkende håndværkere under uddannelse, der står bag den.

Lærlingenes hus er et byggeprojekt, der skal engagere og inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med de nyeste byggeformer og den mest moderne viden om bæredygtighed og genanvendelse.

- Vi vil ikke bare tale om, hvordan man gør - nu vil vi give lærlingene en mulighed for at vise det i praksis. Derfor har vi købt et hus på Bornholm, der skal genanvendes fra grunden og genopstå, som et byggeprojekt, hvor lærlinge fra vores medlemsvirksomheder får mulighed for at folde sig ud med det bedste de kan, forklarer Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk.

Som arbejdsgiverforening for landets håndværksmestre vil organisationen på den måde sætte fokus på "det gode håndværk" i en helt ny form.

Lærlingenes Hus på Bornholm
Lærlingenes Hus på Bornholm

Samarbejde med andre fag

Men det er ikke kun lærlinge fra håndværksvirksomheder, der får mulighed for at folde sig ud. Ideen er nemlig, at projektet skal række langt videre:

- Det er vigtigt for os også at få andre fagområder med, så der skabes et tværfagligt samarbejde. På den måde bliver det et projekt, hvor alle elementer er skabt af folk under uddannelse og faggrupperne lærer at samarbejde, forklarer Morten Frihagen.

Som eksempel nævner han, at Dansk Håndværk vil invitere arkitektskolen og konstruktøruddannelsen med i projekteringsfasen. Senere kan f.eks. kommunikations- og journalistelever arbejde med om dokumentation af forløbet og viden om projektet, ligesom andre håndværksfag skal inddrages, efterhånden som byggeriet skrider frem.

Bringer stoltheden tilbage i håndværket

Når lærlingenes hus står færdigt, skal det være en inspiration til næste generation, der kan give unge lyst til at tage en håndværksmæssig uddannelse:

- Vi vil give lærlinge en mulighed for at vise et færdigt resultat, hvor de med samme stolthed, som tidligere tiders håndværkere, kan sige: "Det er det her, dygtige lærlinge kan", forklarer arbejdsgiverdirektøren.

Arbejdet skal løbe over tre år, så der er tid til at udvikle projektet, indgå samarbejder og give lærlinge fra alle dele af landet mulighed for at være på Bornholm i en periode og give deres bidrag til opgaven.

Faktaboks

  • Projekt "Lærlingenes Hus" betyder at et nedslidt hus på Bornholm genopstår fra grunden.
  • Huset ligger tæt på det årlige folkemøde og kan derfor få stor bevågenhed fra de mange besøgende.
  • Huset skal genopføres fra kvist til kælder, så det er muligt at vise alle fags kundskaber.
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det nye hus skal være både en arkitektonisk og energivenlig oplevelse.
  • Huset skal istandsættes af lærlinge fra Dansk Håndværks medlemsvirksomheder under kyndig vejledning fra eksempelvis pensionerede håndværkere, med fokus på gamle byggeteknikker.
  • Når huset er færdigt, skal det udlejes som feriebolig til foreningens medlemmer og være en lokal seværdighed, som viser, hvad nutidens lærlinge formår.

Medier kan få yderligere oplysninger om projektet hos:

Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk

Til Nyhedsoverblik